Mammoet bedenkt oplossing voor plaatsing boortoren

(04-11-2016)

Mammoet werd gevraagd om een klant te ondersteunen bij de bouw van een nieuw boorplatform op de Noordzee, ten westen van de Shetland eilanden. De boortoren kan zichzelf normaal gesproken verplaatsen over het platform om bij de verschillende boorposities te komen. De positie om hem af te bouwen kon echter niet bereikt worden met het kraanschip wat de toren op het platform installeert. De eigen aandrijving om de toren te verplaatsen werkt echter ook pas als de stroomvoorzieningen van het platform volledig in bedrijf gesteld zijn. Het plaatsen van de stroomvoorziening stond pas gepland voor een aantal maanden na de plaatsing van de toren. Vanzelfsprekend zou dit een vertraging

opleveren voor de klant en daarom werd Mammoet gecontracteerd voor een oplossing om het verschil van bijna 9 meter te overbruggen.

 

De opdracht die Mammoet kreeg was om een tijdelijk Push-Pull systeem te ontwerpen en te

bouwen. Hiermee kon de boortoren in zijn geheel in positie worden gesleed. Het ontwerp en de bouw werden uitgevoerd in samenwerking met een bedrijf uit Hengelo. Nadat de bouw was voltooid werd het systeem onderworpen aan een uitgebreide serie functie- en loadtests.

Als onderdeel van de functietest werd er zelfs een deel van het platform nagebouwd bij het

bedrijf in Hengelo. Dit om aan te tonen dat het Mammoet team het systeem met de beschikbare middelen op het boorplatform zou kunnen installeren. Nadat alle tests succesvol waren doorstaan werd het systeem ingepakt in offshore containers en verscheept naar onze klant in Schotland. Vanuit daar is het equipment per PSV (Platform Supply Vessel) naar het platform getransporteerd. Op het platform zijn de powerpacks en het slee-equipment uitgepakt en door de collega’s van Mammoet op de sleebanen geïnstalleerd. Na wederom een serie functie-tests, zijn ze verbonden met de boortoren en gebruikt om de boortoren op zijn plaats te zetten. De operatie verliep probleemloos en de afstand van bijna 9 meter werd in een kleine twee uur overbrugd. Hiermee stond de boortoren zes dagen voor het verstrijken van de deadline in positie, waardoor de klant eerder dan gepland verder kon met het afbouwen van het boorplatform.

  • Mammoet bedenkt oplossing voor plaatsing boortoren
< TERUG
© Mammoet Holding B.V. 2017